AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Sve o misiji
 
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 REZULTATI
Aatmosfera prestenova

   

18.08.2005.

Interesantni podaci stižu sa letelice Kasini. Po upravo objavljenim na sajtu ESA Science izlazi da Satrunovi prstenovi imaju sopstvenu atmosferu. U bliskom prolazu pored sistema Saturnovih prstenova instrumenti na letelici su oko njih zabeležili molekule kiseonika. Po sastavu vrlo sličnu atmosferu imaju i veliki Jupiterovi sateliti Evropa i Ganimed.

Veća slika 122 Kb

Inače, Saturnovi prestenovi se sastoje uglavnom od vodenog leda pomešanog sa malom količinom prašine i kamenja. Prstenovi su izuzetno tanki: mada imaju oko 250 000 kilometara u prečniku oni su svega 1,5 km debeli. Uprkos impresivnom izgledu ima vrlo malo materijala u prstenovima. Kada bi se prstenovi sabili u jedno telo ono ne bi bilo veće od 100 km u prečniku.

Poreklo prstena nije do kraja razjašnjeno. Naučnici su ranije smatrali da su prstenovi formirani u isto vreme kada i planete, spajanjem vrtložnih oblaka međuzvezdanog gasa pre četiri milijarde godina. Međutim, sada se čini da su oni mlađi, verovatno svega nekoliko stotina miliona godina.

Druga teorija sugeriše da je neka kometa proletela blizu Saturna i da se raspala usled Saturnovih plimnih sila. Moguće je i da je jedan od Saturnovih meseca u prošlosti pogodio neki asteroid te se razbio u komadiće koji sada čine prstenove.

U svakom slučaju, sistem prstenova nije stabilan i on mora da ee obnavlja tokom vremenom, možda lomljenjem većih satelita.

Misija Kasini – Hajgens je u julu proslavila prvu godinu orbitiranja oko Saturna. Kasini je ušao u orbitu oko Saturna 1. jula 2004. godine nakon šest godina puta, prevalivši više od tri milijarde kilometara. Inače ova mislija je projekat tri agencije: NASA, ESA i ASI (Italijanska svemirska agencija)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM  
 
KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
Tamne mrlje ("spokes") na prstenovima
Diona
Titan - Otkrića se nastavljaju
Titanov ledeni vulkan
Nepredvidljivi Hiperion
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(19.08.2005.)

vrh