Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Kina sprema nuklearni rover za Mesec!

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

26. april. 2008.

Kina čini sve da postane jedan od lidera u svemirskom istraživanju. Svake godine se sve veće pare se izdvajaju za nacionalnu svemirsku agenciju, a na fakultetima je sve veće interesovanje za sticanje novih znanja o savremenim tehnologijama i trendovima za budućnost. U tom svetlu, nikoga nije (posebno) iznenadila vest da su naučnici iz Šangaja, što se kaže "o jednom trošku", napravili prve korake u konstruisanju svog lunarnog rovera, napravljenog po kineskoj tehnologiji, pomoću kojega će istraživati lunarnu površinu i okruženje.

Kako je pre par dana javila novinska agencija Xinhua, naučnici su na nedavnom skupu u Šangaju objavili da su zapršene pripreme na pogonskom sistemu lunarnog rovera, kao i neki bitni konstruktivni detalji budućeg vozila. Tehnološki gledano, inženjeri su prošli tri bitne dizajnerske faze konstrukcije: izgradnju konceptualne makete, prototipa, i inženjerskog modela.

Na osnovu do sada postignutih rezultata, naučnicima kineski plan o lunarnom roveru koji će tamo biti spušten lenderom, izgleda sve izvesniji.

Da potsetim, kineski program Mesečevog istraživanja će se odvijati u tri faze: kruženje oko Meseca, spuštanje na površinu, i konačno, povratak na Zemlju, odn. u Kinu.

Kina je do sada izvela uspešno lansiranje svog prvog lunarnog satelita, "Chang'e I" (oktobar 2007.), a poslala je i obilje zanimljivih fotografija (u novembru). Do kraja misije, zadatak ove spretne sonde će biti da napravi 3D globus Meseca.

Tokom druge faze lunarnog istraživanja, Kinezi su planirali da na površinu meko prizemlje jedan ili niše rovera sa daljinskim upravljanjem, koji će da izvrše brojne složene eksperimente a rezultate radio–vezom da pošalju na Zemlju. Meko sletanje se očekuje oko 2012. godine.

U trećoj fazi, modul će doneti na Zemlju određenu količinu Mesečevog materijala, koji će mehanička ruka iskopati na nekoj od Mesečevih visoravni. Ova faza će početi nekih 5 godina nakon faze II.

Model lunarnog rovera prikazan u simuliranim uslovima u laboratoriji Šangajskog aeronautičkog instituta 23. aprila 2008. Rover je visok 1,5 metara, težak oko 400 kg, a kretaće se brzinom od 100 m/h.

"Sigurni smo da će naš rover biti bolji od prvih američkih i ruskih!"

 

Za razliku od Nasinog ustaljenog principa da se slična vozila (recimo, Marsovi roveri i sl.) napajaju energijom posredstvom punjivih solarnih litijum–jonskih baterija, Kinezi su se odlučili za radioizotopske termoelektrične generatore, koji će radioaktivnu toplotu pretvarati u električnu energiju.

Šansa da tokom lansiranja rakete sa nuklearnim tovarom nešto krene naopako, Agencija je procenila da su 1:230.

 
  Kliknite na ilustraciju        

Mada ne pišu nikakvi drugi detalji, mislim da je ovde prikazan drugi model (prototip) lunarnog modula, koji je takođe u igri.

 
 

(04.05.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Kineski rover za Mesec

Kina kreće ka Mesecu (2007)

Kineski brod u orbiti oko Meseca 05.11.2007.

Kina najavila novu misiju s posadom

Nasmešite se – Kina pravi slike!

Kinez u mraku

Kina pravi veliku raketu za Mesec

Kineski traktori na Mesecu? * Kineski rover za Mjesec

KINESKI PLANOVI

Mesečevo lice na kineski način

Kinezi ove godine ponovo u svemiru