am@astronomija.co.yu

 

Najznačajniji događaji 2002.

Šta je obeležilo 2002.

Šta očekuju u 2003.

Najlepše fotografije 2002

 

 

Sadržaj AM

članci

Najinteresantniji članci 2002
objavljen
i u Astronomskom magazinu

Od više stotina članaka koji su objavljeni u Astronomskom magazinu 2002. godine nije lako odabrati one naj, naj. Ovde navodimo nekoliko onih koji se ne vezuju striktno za 2002. godinu već po našem mišljenju nadilaze vreme u kome su nastali. Neki od tih članaka su poučni, drugi pomalo duhoviti, neki nas podsećaju na važan događaj, a svi zajedno su vredni da se pročitaju ponovo.

               

1. Krvavi teleskop - kako je propao projekat 'Južni srpski teleskop'. Ovo je priča o kojoj se ćuti. Mnogi i ne znaju za nju, a oni koji znaju samo tužno odmahuju rukom i ne žele da pričaju.
2. Modeliranje oblika i karakteristika površine asteroida.... Odličan rad za one koji žele da prodru dublje u izučavanje asteroida.
3. Refraktor vs reflektor! ili: sočivo protiv ogledala - koji teleskop je bolji?
4. Gravitacija je cool ili zašto je naš svemir toliko gostoljubiv" - Prof F. J. Dajson (Institute for Advanced Study, Princeton, New Jersey) ljubazno je dozvolio da se ovo njegovo zanimljivo predavanje publikuje u Astronomskom magazinu - Gravitacija jecool
5. Teorije o nastanku planeta. Vansolarne planete postaju sve zanimljivija tema istrživača. Sem što uporno tragaju za njima astronomi raspravljaju i o njihovom nastanku.
6. IS 'Petnica' - vodič za astronome osnovce (za neupućene)
7. Na Marsu otkrivena voda
8. Šta su to baron patuljci? Kakva je razlika između njih i planeta, gde se nalaze itd. o braon patuljcima.
9. Kakvi uslovi za život vladaju oko nekih nama bliskih zvezda? Ima li života oko najbližih zvezda?
10. Već treću godinu zaredom astronomi nepogrešivo pogode oblačan dan. Kažu u minut kada će biti maksimum Leonida i tačno tada oblaci prekriju celo nebo, bez obzira što je samo sat ranije bilo vedro. Ipak, neki su ove godine doživeli vatromet. Izveštaji iz Makedonije, Srbije i Hrvatske

 

Evo i nekoliko obimnijih tekstova koji su objavljeni (ili se još objavljuju) u više nastavaka i više liče na neku knjigu nego na novinski tekst.

Atlas svemira Krećemo na daleki put, polazimo od Zemlje i idemo sve dublje u svemir. (Ovo putovanje je omogućio Richard Powell koji je je ljubazno dozvolio da preuzmemo stranice njegovog sajta: An Atlas of The Universe)

Kalendar kroz istoriju. Knjigu sa hiljadu zanimljivih podataka o kalendaru.

Ajnštajn za početnike - u više nastavaka o svemu što je prethodilo Ajnštanjovim teorijama, zatim o specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti.

Sve što ste oduvek želeli da znate o radio astronomiji od sada možete naći u vašem omiljenom magazinu (da ne bude zabune to je Astronomski magazin ): Radio astronomija

"Svet u kome ne živimo" A. Gorbovskog je malo drukčija knjiga. AM je dobio pravo da iz nje objavi nekoliko zanimljivih delova. Svet u kome ne živimo.

januar 2003.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |