Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sijalica
 
 

Sadržaj AM

 

 

Svjetla gradova, industrijskih postrojenja i cesta raspršuju se u zraku, zbog čega čitava atmosfera lagano svijetli. Velik dio svjetlosnog toka (a time i dragocjene električne energije) tako se bez ikakve koristi gubi u nebo. Noćno nebo nam je zato postalo svjetlije do te mjere, da se slabašni nebeski objekti posve gube u njegovom zaleđu. Svjetlost iz najudaljenijih dijelova Svemira putuje do nas na stotine, tisuće i milijune godina a izgubimo je upravo u zadnjem trenutku njenog putovanja. Svjetlosno onečišćenje osim što ometa astronomska promatranja, nepovoljno utječe na ljude i životinjski svijet. Nakon što je u Hrvatskoj u oktobru 2007. godine Zakonom o zaštiti okoliša definirano svjetlosno onečišćenje od nedavno se vide i prvi efekti.

  Kliknite na ilustraciju        
Sl1a_TEP.jpg (175208 bytes) Osvjetljenje TE Plomin prije korekcije rasvjete

Termoelektrana u Plominu je prvo postrojenje u sastavu Hrvatske elektroprivrede koje je počelo popravljati svoju rasvjetu. To je uslijedilo nakon primjedbe Ministarstva za zaštitu okoliša da su im reflektori za osvjetljenje rasklopnog postrojenja i deponija ugljena loše pozicionirani i da nepotrebno svijetle cijelu noć. U tri mjeseca napravili su studiju i našli načine kako da smanje svjetlosno onečišćenje i pritom uštede. Vjerujem da će se na sličan način popraviti rasvjeta i ostalih HEP-ovih postrojenja.

  Kliknite na ilustraciju        
Sl1b_TEP.jpg (141575 bytes) Osvjetljenje TE Plomin prije i poslije korekcije usmjerenosti reflektora. Slike su nastale približno u isto vrijeme, u večernjim satima kada je upaljeno najviše svjetiljki. Najsjajniji preostali reflektor koji se vidi na donjoj slici (u sredini slike) koristi se povremeno

Nakon postavljanja mnoštva moćnih reflektora uz termoelektrane u Plominu svjetlosno onečišćenje je zadnjih godina uvelike ometalo astrofotografska i fotometrijska opažanja s moje astronomske promatračnice u Plominskom Zagorju. Promatračnica je od termoelektrana udaljena svega 10-tak kilometra. Nakon poduzetih mjera za smanjenje svjetlosnog onečišćenja situacija se vidno poboljšala.

  Kliknite na ilustraciju        
Posljednji snimak s dugom ekspozicijom načinjen iz Plominskog Zagorja neposredno prije postavljanja reflektora uz obližnje plominske elektrane.
Na snimci vidimo splet svijetlih i tamnih oblaka plina i prašine oko zvijezde Zeta Orionis, zapaža se i neobična tamna maglica nazvana Konjska glava (IC 434). Snimljeno u primarnom fokusu teleskopa Celestrona 11 (280/2800mm) uz f/6,3. Ekspozicija na film Fujicolor SG 400 je trajala dva puta po 40 minuta.

O problemu prekomjernog osvjetljenja plominskih termoelektrana i općenito o svjetlosnom onečišćenju u više navrata sam pisao u raznim časopisima i na Internet stranicama:

http://www.fonovic.com/svjetlosno_zagadjenje.html

U januaru ove godine članak o svjetlosnom onečišćenju prenio je i stručni časopis Kemija u industriji: http://nippur.irb.hr/hrv/kui/vol57/broj01/27.pdf 

20.04.2008.


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Svetlosno zagađenje - Na našoj planeti ima sve manje mraka. Iz gradova zvezde se već skoro i ne vide. Pogledajte karte osvetljenosti sveta, Evrope i Balkana

Ph. Harrington: Nacrt energetski efikasnog spoljnog noćnog gradskog osvetljenja

Isključite sijalicu

Svetlosno zagađenje! - akcija

www.lightpollution.org - Prikaz sajta o svetlosnom zagađenju.

Neka naša Istra blista, ali ne po noći

Osnovi problematike svjetlosnog zagađenja.

Presuda

Neka vaše bebe spavaju u mraku

Svetlosno zagađenje - reflektori

Pula, najbolje noćno nebo Europe! ... bilo nekad

UNIŠTAVANJE NOĆI

Novigrad dobitnik glavne nagrade

EKO ZONA

Uštede - o projektu zamene stare rasvete novom, tehnološki naprednijom i o uštedama koje se time postižu.

ZAKON O SVETLU