Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
"THOR" – AMERIČKI TORPEDO ZA MARS
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs

NASA započinje pripreme robotičkih misija ka Marsu u narednom desetljeću.

Kliknite na sliku
krateri_na_marsu.jpg (136267 bytes)
"THOR" će prouzročiti još jedan krater na Marsu

Prema riječima Phila Christensena sa Arizona State University i Davida Spencerasa sa Jet Propulsion Laboratory, upravo je u sklopu NASAina programa istraživanja Marsa (Mars Scout program) zgotovljen idejni projekt prve robotičke misije na Mars u narednom desetljeću.

Riječ je o 450 milijuna USD vrijednoj niskobuđetnoj misiji nazvanoj "THOR" (Tracing Habitability, Organic and Resources) koja pretpostavlja izradu letjelice koja će orbitirati oko Marsa a sobom ponijeti sondu – projektil koji će velikom brzinom udariti u površinu Marsa te napraviti desetak metara duboki krater.

"THOR" je koncipiran po uzoru na misiju "Deep Impact" a sam je Spencer bio jedan od vodećih znanstvenika u toj uspješnoj misiji.

Projektil će udariti negdje između 30° i 60° južne ili sjeverne geografske širine, na nekom od mjesta koje će se naknadno odrediti kao najpovoljnije. Udar će izbaciti materijal koji se nalazi ispod površine a njega će matična letjelica iz orbite detaljno analizirati zbog utvrđivanja sastava materijala te mogućnosti da se na toj dubini nalaze i organske komponente. Pored toga matična će letjelica obaviti detaljnu analizu prisutnosti i raspodjele metana u Marsovoj atmosferi čije je postojanje na Zemlji vezano uz egzistiranje bioloških i geoloških procesa. Letjelica će fotografski snimati Mars u visokoj rezoluciji te poslužiti kao relejna stanica za prijenos podataka sa drugih aparata na površini Marsa. Ova su istraživanja potrebna zbog razumijevanja uvjeta koji vladaju na Marsu što će poslužiti za planiranje narednih misija na Mars.

Lansiranje "THOR"a planira se za 2011. godinu, nakon što na Marsu već dvije godine budu radili roveri nove generacije znatno većih dimenzija i kapaciteta od sadašnjih rovera "Spirit" i "Opportunity". Konačnu odluku o ovoj misiji NASA će donijeti krajem ove godine, nakon čega kreće izrada letjelice i projektila.

(10.02.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

MARS RECONNAISSANCE ORBITER

MRO lanisiran

O Spiritu i blizancu Spirit analizira tlo
Mars web!
Voda, ili kako to NASA radi
MARS ROVER ZAPEO U KRATERU
 ZAGONETNI ČISTAČI NA MARSU
Šest točkova duboko u pesku
"OPPORTUNITY" DOBIO NOVU PRILIKU

Mars Express - pronašao vodu na Marsu

Mars Express na zadatku

Snimak basena Hellas

ROĐENDANI NA MARSU

Vulkanizam, reke i mora na Marsu