Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
rosetta
Probuđena sonda se približava asteroidu

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

6. juli. 2008.

Juče je Operativni centar Evropske svemirske agencijea ESA (ESOC) sa središtem u Nemačkoj, obavestio vaskoliku stručnu javnost da predstoji operacija "buđenja" jedne praktično zaboravljene svemirske letilice, koja se već dugo nalazi u stanju elektronske hibernacije. Radi se o sondi "Rosetta" a povod je njeno približavanje novom cilju, asteroidu Šrains, koje treba da se desi 5. septembra ove godine. Ovaj manevar će biti samo još jedna stanica ka konačnom cilju misije, a to je spuštanje na tajanstvenu kometu 67/P Čurjumkov–Gerasimenko, koje treba da se dogodi 2014. godine.

Klinite na sliku

Kometa Tempel 1, meta svemirske sonde "Deep Impact", onako kako su je videli sa teleskopom 2,1 m sa Nacionalne opservatorije Kitt Peak. Ova fotka je načinjena 11. aprila 2005., kada je kometa bila najbliža Zemlji. na Na jugozapadu je vidljiv ružičasti mlaz prašine, kao i široka gasovita koma (CN, plave boje) koja okružuje jezgro. Sever se nalazi gore, a Zemlja levo, dok je vidno polje čiroko oko 80.000 km. U trenutku snimanja, Sunce se nalazilo iz leđa posmatračima.

Klinite na sliku

 

Klinite na sliku

Možda će baš ovako da izgleda stvarno spuštanje Rozete na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko.

 

Klinite na sliku

Svemirska letilica Rozeta prilikom testiranja termičke zaštite letilice. Niko sa sigurnošću ne zna u kakvom je stanju danas.

 

"Rosetta" je lansirana u martu 2004., a na finalno odredište će stići tek 2014. godine, prevalivši ukupno grandioznih 6,5 milijardi kilometara.

Tokom svog epskog putešestvija, "Rosetta" je dvaput proletela kraj Zemlje i jednom kraj Marsa, i koriseći gravitacione sile, tom prilikom povećavala svoju brzinu. Treći i poslednji kontakt sa Zemljom, biće tokom novembra 2009. Takođe je planirano da svemirska letilica proleti kraj asteroida (21) Lutecija u junu 2010. godine.

Klinite na sliku

Asteroid Štains je relativno malo telo, prečnika svega par kilometara. "Rosetta" će proleteti na samo 800 kilometara od površine, brzinom od svega 9 km u sekundi.

Drugi sličan manevar će biti izveden 10. jula 2010., kada će prilikom drugog preleta kroz asteroidni pojas "Rosetta" proleteti pored znatno većeg tela, asteroida Lutecija, prečnika oko 100 km, brzinom od 15 km u sekudi.

Kada za dva meseca bude došla do asteroida Štains, "Rosetta" će biti dvostruko dalja od Sunca nego što je to Zemlja. Što je još jedan kuriozitet, do kontakta će doći u asteroidnom pojasu, koji se prostire između Marsa i Jupitera. U tom trenutku, sonda će biti na samo 800 km iznad površine ovog malog člana velike porodice.

Još uvek vlada opšte mišljenje da su asteroidi vremenske kapsule, koje kriju podatke iz doba formiranja solarnog sistema pre 4,6 milijarde godina. Asteroid (2867) Štains se sastoji uglavnom od silikata i bazalta, materijala koji su poznati i nama na Zemlji. Ipak, astronomi ga smatraju retkim tipom asteroidnog pojasa. Zbog toga "Rosetta" ima zadatak da mnogo više sazna o sastavu, periodu rotacije, i interakciji sa naelektrisanim česticama solarnog vetra.

Da bi sve proteklo prema planiranom rasporedu, od danas pa do 4. septembra, naučnici će sprovoditi opsežne pripreme.

 

(06.07.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Rozeta

SVEMIRSKA SONDA "ROSETTA"

Odloženo lansiranje

Roseta lansirana

Program 

Poseta centru ESA

Plan susreta sa asteroidima 

Prolaz pored Zemlje i takmičenje

Pisma: O Rozeti

Rosetta uspela da snimi "Pariz"!

"Rosetta" spremna za kritični manevar

"Rosetta" proletele pored Marsa

"Rosetta" spremna za kritični manevar

Rosetta - Podaci o manevru u toku dana

Rosetta - snimak Marsa

O poreklu naziva misije

"Rosetta" poslala fotografije

Rosetta - skoro ubila Mars

ESA i NASA sarađuju

ROZETA PROLEĆE PORED ZEMLJE