Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
"Rosetta" proletele pored Marsa

Komentari čitalaca

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

28. 01. 07

Noćas u 04:57 po našem, kontrolori misije u ESA operativnom centru u Nemačkoj, potvrdili su da je "swingby" manevar uspešno izveden, čime je prebrođena još jedna važna prepreka u 7 mld. km i 4.000 dana dugom putovanju ove jedinstvene letilice ka njenom cilju - kometi, 2014. godine.

Marsova gravitacija ovog puta nije imala zadatak da ubrza letilicu, već prvenstveno da joj promeni pravac! Mars je čak USPORIO letilicu u odnosu na Sunce za čitavih 7.887 km/h. Letilica je sada uspešno upravljena ponovo ka Zemlji, čija će gravitaciona sila pomoći "Rosetti" da u novembru ponovo i konačno ubrza ka svom cilju.

Noćas u 04:13 po našem "Rosetta" je po planu nestala za svoje kontrolore na Zemlji! U tom trenutku ona se našla iza Marsa, i u najkritičnijem momentu za manevar, morala je sama da se snalazi. Koja pobeda nauke i ljudi koji su planirali čitav poduhvat!
Veruje se da će letilica proleteti na neverovatnih 250 km, a potvrdu tačne visine dobićemo u toku dana, kada se procesiraju podaci i načini precizna kompjuterska rekonstrukcija pitanje.

Između 04:15 i 04:40, Rosetta" je bila "pomračena", tj. nije bila direktno osvetljena Suncem. Tokom tih 25 min. solarne ćelije nisu bile u stanju da generišu energiju, tako da je letilica bila osuđena samo na skromnu energiju koju su mogle da joj daju njeni mali akumulatori. Kontrolori u ESA-inom Europskom kosmičkom operativnom centru (ESOC, Nemačka) će nam preneti preciznije podatke o manevru u toku dana. Biće to zanimljivo videti...

  Kliknite na sliku        
mars.jpg (262460 bytes) Ovo je "hot picture" Marsa, koji je "Rosetta" napravila noćas. Predstavlja ultraljubičastu sliku planete,a uhvatila ju je širokougaona kamera OSIRIS kroz "OH" filter. čija je svrha da se indirektno otkrije voda kada za koju godinu letilica dosegne svoj konačni cilj, kometu 67/P Čurjumov-Gerasimenko.
Vide se oblaci na velikoj iznad severne polarne kape i granica dana i noći.
mars_cb.jpg (404030 bytes)mars_cb2.jpg (296114 bytes) Na ovim slikama se vide armosferske strukture koje je snimila kamera OSIRIS uskougaonim sočivima sinoć u 20:28 po našem sa udaljenosti od oko 240.000 km.
Slika je načinjena korišćenjem specijalne kombinacije zelenog i crvenog optičkog filtera, sa ciljem da se pojačaju kontrasti.
mars_color.jpg (162035 bytes) Slika je takođe napravljena 24. feb u 20:28 po našem. Visina je oko 240.000 km. Rezolucija: oko 5 km po pixelu. Ovo je kvalitetnija slika nego što je Habl ikada bio u stanju da snimi.. Zelenkaste regije vidljive na slici su oblaci vidljivi na Marsu.

Ova slika je komponovana od dve boje, i snimio ju je "Rosettin" Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System (OSIRIS) pre najbližeg preleta iznad Marsa, zato što su u tom trenutku svi instrumenti bili isključeni. Razlog za to je bio pomračenje letilice Marsom.

Nove slike će biti danas u 14 h po našem

(25.02.2007.)

***

ROSETTA - VESTI
Rosetta - Podaci o manevru u toku dana
67P/Churyumov-Gerasimenko
Rosetta - snimak Marsa
O poreklu naziva misije
"Rosetta" poslala fotografije
Rosetta - skoro ubila Mars
Malo odmora za tim
ESA i NASA sarađuju


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Rozeta - Rigorozne pripreme za randevu sa kometom 

SVEMIRSKA SONDA "ROSETTA"  

Odloženo lansiranje 

Roseta lansirana 

Program 

Poseta centru ESA

Plan susreta sa asteroidima 

Prolaz pored Zemlje i takmičenje

Pisma: O Rozeti

Rosetta uspela da snimi "Pariz"!

"Rosetta" spremna za kritični manevar