Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
Malo odmora za tim
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu
 
 

Konačno će i ljudi iz centara ESA-e za praćenje "Rosette" moći malo oda se odmore. Glavni teret su podneli inženjeri u australijskom centru New Norcia (NNO), koji su imali ukupno 11 seansi (6 x 8 h komandovanja, 4 x 12 h komandovanja i 1 x 4 h samo praćenje) . Dodatnih 9 su imali NNO/Cebreros Delta-Differential One-way Ranging (DDOR) tokom istog perioda.
Krajem ovog planiranog perioda monitoringa, koji se završio 25. februara, "Rosetta" je bila udaljena 315,3 mil. km od Zemlje (2,10 A.J.); signal u jednom pravcu je putovao 17 minuta i 32 sekunde. Sunce je grejalo sa udaljenosti od 216,6 mil. km (1,44 A.J.)

Kako za sada govore izveštaji, a konačno prikupljanje svih podataka sa letilice i njenog lendera će potrajati do karaja matra (!), "Rosetta" se pokazala kao žilava sprava. Tokom preleta kraj Marsa, naučnici iz ESA su bili primorani da privremeno modifikuju grejače i softwere za kontrolu grejanja letilice (TCT). Tek nakon kritičnog manevra, standardna konfiguracije je bila ponovo instalirana na brodski kompjuter.
Tokom manevra, registrovana su pomoću termistora* vrlo snažna temperaturna kolebanja na solarnim ćelijama tokom početka i kraja pomračenja letilice Mersom (sa -120C u prvih 25 minuta nakon početka, do +120C za 15 minuta nakon kraja). Takvo ponašanje je bilo prilično neočekivano i može da se objasni instalacijom termistora u položaju sa vrlo ograničenim termalnim kapacitetom.

Trošenje akumulatora tokom ulaska letilice u Marsovu senku, koja je trajala od 02:58:10 do 03:22:59 po našem vremenu.

Posle manevra, koji je i ljude i uređaje stavio na probu, jedno od ključnih pitanja je bilo kako će da se ponašaju uređaji za proizvodnju energije, jer su oni od ključnog značaja za nastavak misije. Zato su iz kontrolnog centra "naredili" da se nivo punjenja akumilatora sa 24,7 vati podigne na maksimalnih 25,2 V strujom od 0,95 ampera. Tokom manevra preleta, i punjenje i pražnjenje akumulatora se odvijalo prema očekivanjima, a podaci će se tek detaljnije analizirati kasnije. Trenutno je punjenje akumulatora palo za Bettery1 na 36 mA, za Battery2 na 27 mA i za Battery3 na 29 mA.

Konačno da kažem da će se formalno ova faza leta završiti 26. aprila 2007. godine manevrom koji su njegovi tvorci nazvali "Deep Space Manoeuvre 3", kada će biti konačno utvrđena dalja orbita.
Do tada, letilici jođ nema odmora, jer je očekuje prilično zgusnut raspored rada u kooperaciji sa misijom "New Horizons", čije uzbudljive avanture takođe mozete da pratite na našem sajtu.

* termistor je vrsta otpornika čije delovanje zavisi od promena otpora materijala izazvano promenom temperature

***

ROSETTA - VESTI
Rosetta - Podaci o manevru u toku dana
67P/Churyumov-Gerasimenko
Rosetta - snimak Marsa
O poreklu naziva misije
"Rosetta" poslala fotografije
Rosetta - skoro ubila Mars
Malo odmora za tim
ESA i NASA sarađuju

(25.02.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Rozeta - Rigorozne pripreme za randevu sa kometom 

SVEMIRSKA SONDA "ROSETTA"  

Odloženo lansiranje 

Roseta lansirana 

Program 

Poseta centru ESA

Plan susreta sa asteroidima 

Prolaz pored Zemlje i takmičenje

Pisma: O Rozeti

Rosetta uspela da snimi "Pariz"!

"Rosetta" spremna za kritični manevar

Rosetta - Podaci o manevru u toku dana