Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika

Novi Horizont prešao 9 a. j.

 

Vaši komentari

Dipl. ing.
Drago I. Dragović

dragovic@net.yu

1. mart. 2008.

 Kliknite na ilustraciju  
Pozicija NH

Ko redovno posećuje naš sajt seća se da redovno pišem o novostima koje prate jednu od najinteresantnijih misija u istoriji čovečanstava – misiju "New Horizons".

Pre tačno deset dana, (21. februara) u 11 sati pre podne po našem vremenu, "New Horizons" je dosegao udaljenost od 9 a. j. od Sunca – oko 1.350 miliona kilometara, ili devetostruko udaljenje Zemlje od Sunca. "Letilica koja ima za cilj posetu "devetoj" planeti nalazi se na 9 a. j. i nastavlja svoju avanturu ka ivicama solarnog sistema brzinom većom od 60.000 kilometara na sat!" izjavio je na nedavnoj konferenciji za štampu u Nasi direktor misije dr Alan Stern.

Od kako je 19. januara 2006. lansiran iz vojne baze Kejp Kenedi na Floridi, NH je već preleteo oko 1.560.000.000 kilometara. Ubrzavši na oko 67.500 km na sat, NH će preseći orbitu Saturna – gde se trenutno nalazi i radi svemirska sonda "Cassini" – 8. juna ove godine. Tada će NH postati najbrža letilica koja leti ka svom primarnom cilju.

Nažalost, letilica "New Horizons" neće moći dugo da se raduje najnovijim dostignućem, jer su je inženjeri misije odmah iste večeri oko 21:50 po našem stavili u stanje planirane hibernacije, o čemu ima malo više u poslednjem broju časopisa "Astronomija".

Ovaj članak pišem da bih obeležio 28. februar prošle godine, kada je NH proleteo kroz srce Jupiterovog sistema, gde je ne samo povećao svoju brzinu, već i uspeo da pošalje i obilje neverovatnih podataka o najvećoj planeti i njenim najbližim satelitima. Rezultati tog spektakularnog fly–bya sadrže hiljade elektronskih i štampanih strana, uključujući i specijalni broj časopisa "Science" od oktobra 2007.

 

 

(02.03.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

New Horizons - Lansirana prva misija ka devetoj planeti

"Novi Horizont" proradio! 

Pluton konačno uočen sa "New Horizonsa"

Jupiter na "Horizonsovom" horizontu

Novi Horizonti - Susret sa Jupiterom

"New Horizons" uhvatio Callisto

Susret dva meseca iznad Jupitera

New Horizons na Jupiteru

New Horizons: Podaci stigli kući

New Horizons: Prvo dremka pa onda zimski san

„Northrop Grumman“ pomaže NASA–i (2007)

Gde je sada Horizont?

Novi Horizont prešao 9 a. j.